KBO Flevoland,afdeling Zeewolde
terug
 
Tips voor reizigers met NS keuzedagen

Het regent klachten bij de Unie KBO en reizigersorganisatie ROVER over de “verchipte” keuzedagen. Senioren die Keuzedagen bestellen bij verlenging van hun treinabonnement (Voordeeluren, Dal Voordeel of Altijd Voordeel) krijgen sinds vorig jaar augustus geen papieren kaartjes meer. De kaartjes zijn ‘elektronisch’ geworden. Dit maakt het gebruik van keuzedagen fors ingewikkelder, vooral voor een doelgroep die niet altijd thuis is in de digitale wereld van de OV-chipkaart. Daarbij kan er ook nogal eens wat mis gaan.

Beide organisaties hebben klachten van reizigers voor NS op een rij gezet en om betere oplossingen gevraagd. Binnenkort spreken zij gezamenlijk hierover met NS. In de tussentijd zetten zij alvast een aantal tips op een rij voor reizigers met keuzedagen.

Keuzedagen ophalen op niet-NS-stations

Iedere keer dat u met een Keuzedag wilt gaan reizen, moet u langs een automaat om daar één van de bestelde Keuzedagen op je abonnement te zetten. (klik hier voor het opzoeken van een automaat in de buurt). Op stations waar NS-treinen komen kan dit bij de kaartautomaat van NS (bekijk hier een instructiefilmpje).
 
Op veel niet-NS-stations was het tot voor kort onmogelijk om Keuzedagen op de OV-chipkaart te laden. Daarvoor moest je naar een supermarkt of gemakswinkel, of naar een NS-automaat op een station waar wel NS-treinen komen. Sinds kort is deze mogelijkheid er ook op een flink aantal niet-NS-stations. Op deze stations staat in een aantal regio’s een gele zuil waarmee de handeling kan worden uitgevoerd: het ‘Oplaadpunt’. Ze staan echter niet overal. Bijvoorbeeld niet op de regionale stations in Groningen en Friesland.

Let op: deze nieuwe Oplaadpunten werken niet zoals de kaartautomaten van NS. Ze hebben dezelfde onhebbelijkheid als de automaten in de winkels, namelijk dat u niet kunt kiezen welke Keuzedag u wel en niet wilt aanspreken. Er is één Keuzedag die u het hele jaar mag gebruiken, en die willen veel mensen bewaren voor een later moment. De automaat vraagt echter niets en zet die meteen op de kaart, ook als u op de reisdatum een periodegebonden Keuzedag zou kunnen gebruiken.

Haalt u bij de automaat een andere elektronische bestelling op en is er nog een Keuzedag in voorraad die bruikbaar is op die datum, dan krijgt u die Keuzedag ook ongevraagd op uw kaart. Checkt u vervolgens in tijdens de daluren, dan wordt die Keuzedag automatisch aangesproken, ook als u die tot een latere datum had willen bewaren.

Een belangrijke tip voor gebruikers van het Oplaadpunt en de automaten in winkels is dan ook: maak alleen gebruik van deze apparaten als u meteen daarna een Keuzedag wilt gebruiken. En als u nog een Keuzedag hebt die het hele jaar gebruikt mag worden: weet dat die Keuzedag dan zal worden aangesproken.

Reizen met digitale keuzedagen

Om te reizen met de Keuzedag, check na het opladen bij de automaat in bij een OV-chipkaartpaal. Check weer uit bij de eindbestemming. Op maandag t/m vrijdag kunt u vanaf 08:55 uur inchecken, in het weekend kan dit de hele dag.
U kunt met uw Keuzedag bij alle spoorvervoerders reizen maar let op: stapt u over van NS op een andere vervoerder of andersom, dan moet u uitchecken bij de vervoerder die u verlaat en weer inchecken bij uw nieuwe vervoerder. Hiervoor staan veelal overstapmeubels op het perron.

Reist u met een keuzedag naar het buitenland? Dan is de keuzedag geldig tot aan de grens. Koop een ticket naar uw buitenlandse bestemming met vrij reizen in Nederland. (Bij de automaat kunt u dat aangeven door de mogelijkheid “NS traject gratis” aan te wijzen.) Activeer daarnaast de Keuzedag bij een paaltje of poortje voor het binnenlandse deel van de reis. Maar let op: dit kan op maandag t/m vrijdag pas vanaf 8.55 uur. Wilt u eerder vertrekken, dan kunt u uw Keuzedag slechts gebruiken voor een deel van de reis. Dan moet u echter wel in de gelegenheid zijn om na 8.55 uur op een tussenstation uit te checken en uw Keuzedag daar bij een chippaaltje te activeren.
 
Uitchecken is in het buitenland niet mogelijk en niet nodig. Reist u op dezelfde dag retour, dan is de Keuzedag nog geldig voor de terugreis vanaf de grens. Reist u op een andere dag vanuit het buitenland terug? U zou dan bij het eerste station in Nederland moeten uitstappen om in te checken bij NS en daarmee de Keuzedag te activeren. U zult dan met een trein later weer verder moeten reizen. Deze manier van reizen is dus geen pretje, waarschijnlijk is het een beter idee de keuzedag voor een andere reis te bewaren.
 
Is het toch fout gegaan?

Gaat dit toch fout en is uw keuzedag aangesproken op de verkeerde dag? Dien dan zeker een klacht in bij NS (zie contactgegevens). Unie KBO en Rover hebben diverse malen vernomen dat NS een dagkaartje aanbood ter compensatie. Ook horen beide organisaties graag uw ervaringen met de digitale keuzedagen en klachtenafhandelingen van NS. Deel uw ervaringen via de Unie KBO: uniekbo@uniekbo.nl.