Nieuwsbrief De Schoor
Nieuwsbrief AlmerePlus
juli 2019

  1. Voorwoord
  2. AlmerePlusBeurs voor senioren
  3. Multicultureel festival SuriMakandra
  4. Wegwijs in Almere
  5. De Beverbus
  6. Uitjes met de Almeerse Senioren Theatergroep
  7. Het Gilde
  8. Eilandbaas
  9. Koffie en Kunst
  10. Nieuw programma Goede Rede concerten

 


volgende bericht top 1. Voorwoord


Het wordt juli. De zomer nadert. Voordat je het weet is ie weer voorbij. Dus geniet ervan, het is de tijd van de festivals. ‘Een festivalletje pakken’ is allang geen jeugdhobby meer, ook voor ouderen is er genoeg te beleven. Kleurrijk en multicultureel bovendien en je hoeft er niet eens een klapperend tweepersoons tentje voor in te duiken. Het gebeurt gewoon, in Almere.
volgende bericht vorige bericht 2. AlmerePlusBeurs voor senioren


Op zaterdag 5 oktober vindt van 10.00-15.00 uur de AlmerePlusBeurs voor senioren plaats. De locatie is het Stadhuis, Stadhuisplein 1 in Almere-Stad.

Het doel van de AlmerePlusBeurs is om de inwoners van Almere te informeren over en te enthousiasmeren voor het diverse aanbod op het gebied van welzijn, vrijetijdsbesteding, wonen, vervoer en het gezond ouder worden.
De voorbereidingen zijn inmiddels in volle gang. Wij verwachten een inspirerend, informatief en gezellig evenement. Dus noteer de datum alvast in de agenda!
volgende bericht vorige bericht 3. Multicultureel festival SuriMakandra


SuriMakandra is een multicultureel festival dat jaarlijks in Almere Buiten wordt gehouden. Suri staat voor “Surinaams” en Makandra betekent “samen met elkaar”. Dit jaar viert SuriMakandra op 6 juli zijn eerste lustrum met als thema “Family Reunion”. Dus neem je familie, vrienden, kennissen en buren mee. Jong en oud, iedereen is welkom.
Dit multiculturele festival doet Almere eer aan. Almere bestaat al ruim 40 jaar en in die tijd is de bevolking gegroeid tot meer dan 200.000 inwoners. Het kenmerkende van Almere is dat het 160 nationaliteiten kent en 187 etnische groepen.
Met een dergelijke multiculturele bevolking is dit evenement een must en SuriMakandra probeert deze verschillende groepen bij elkaar te brengen.
Het festival start om 12.00 uur en wordt om 14.00 uur geopend door burgemeester Franc Weerwind.

Bestaande en opkomende ondernemers presenteren zich met hun kraampjes. En er zijn verschillende food en non-food kraampjes, met uiteenlopende gerechten uit alle delen van de wereld. Zo kun je de Hindoestaanse, Creoolse, Antilliaanse, Ecuadoriaanse en Javaanse keuken ontdekken. 
Op het podium kun je genieten van onder andere een Marokkaanse zanggroep, een presentatie van een oosterse gevechtsschool, een Hindoestaanse dansgroep (Bollywood) en andere zangers, dansers en muziekgroepen. Daarnaast is er een workshop salsa dansen en kun je meedoen aan karaoke. En laten we het niet vergeten dat we in Nederland zijn, dus ook de Nederlandse cultuur en keuken zijn vertegenwoordigd. Er is een barbecue en je kunt sjoelen, kaarten en dammen.

Het evenement vindt plaats op het Evenemententerrein (Brasiliaplaats) in Almere Buiten, op ongeveer 10 minuten lopen van het NS station. Dus kom langs op zaterdag 6 juli! 
Meer informatie op: www.surimakandra2punt0.nl of kijk op op Facebook: SuriMakandra2.0.
volgende bericht vorige bericht 4. Wegwijs in Almere


Almere is een bruisende stad, ook voor senioren! Er is van alles te doen. Maar hoe vind je de weg tussen al die voorzieningen en activiteiten als je een dagje ouder wordt? Waar krijg je de juiste informatie? Wegwijs in Almere wijst je de weg!

Vanaf juli 2019 krijgt het project "Wegwijs in Almere" een vast plekje in de AlmerePlus nieuwsbrief waar verschillende onderwerpen aan bod komen, ingebracht door vrijwilligers van het project of door lezers van de nieuwsbrief. Deze keer gaat het over huishoudelijke hulp.

Het aanvragen van huishoudelijke hulp
Huishoudelijke hulp vraag je aan bij het sociaal wijkteam (tel. 14036), op het spreekuur van het wijkteam in de buurt of met het meldingsformulier op de website. Na de melding maakt het wijkteam een afspraak om thuis langs te komen.
Daarbij komt je totale leefsituatie ter sprake. Bijv. Wat houdt de hulpvraag precies in, wat wil je daarmee bereiken, wie kan jou daarbij helpen en wat kun je eventueel zelf doen. Heb je professionele ondersteuning nodig, dan helpt de wijkwerker bij het kiezen van een zorgaanbieder. Daarvoor wordt een contactpersoon toegewezen met wie je duidelijke afspraken maakt over welke hulp je krijgt, hoeveel en wanneer. De gemiddeld in te zetten ondersteuning komt duidelijk op papier te staan. De wijkwerker kijkt mee met de afspraken en doet daarna een stapje opzij. Als er na een tijdje iets verandert in je situatie, zoek je samen met de contactpersoon naar een oplossing. Hiervoor hoef je niet terug naar het wijkteam.

De eigen bijdrage
Sinds 1 januari 2019 is de eigen bijdrage voor huishoudelijke hulp vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) veranderd. Het bedrag is niet meer afhankelijk van inkomen of vermogen. Iedereen betaalt nu € 17,50 per periode van 4 weken. Het Centraal Administratiekantoor (CAK) int de eigen bijdrage.

Neem voor meer informatie of vragen over "Wegwijs in Almere" contact op via wegwijsinalmere@deschoor.nl of bel naar 036-5278500.
volgende bericht vorige bericht 5. De Beverbus


Of je inderdaad bevers kunt zien is nog maar de vraag, maar los daarvan is er meer dan genoeg te zien in de prachtige natuur van het Almeerderhout.
In de avonduren zijn er speciale beverexcursies. Op zaterdag en zondag vertrekt de Beverbus ieder uur tussen 12.30-15.30 uur vanaf het Buitencentrum Almeerderhout op Stadslandgoed de Kemphaan. Informeer vooraf wel even of de bus inderdaad rijdt.

De bus rijdt ongeveer een uur door het natuurgebied. Het is verrassend om te zien hoe divers de natuur in dit deel van Almere is. De Staatsbosbeheergids legt alles uit, bijvoorbeeld de betekenis van al die verschillende gekleurde stippen op de bomen, en geeft en passant informatie over de IVN-bomentuin, de waterpeilmeter, de beverburchten, de vlinderheuvel en Braambergen en over de uitbreiding van het bestaande mountainbikeparcours bij de voormalige vuilstort Braambergen waar nu een wijngaard is. Behalve bevers, waarvoor ook speciale bevertochten in de avonduren georganiseerd worden, zijn er in het Almeerderhout reeën, zelfs de zeldzame zwarte ree komt voor.
De Beverbus is bovendien te huur op ieder ander moment in de week. Voor € 200,- incl. BTW kun je met maximaal 22 personen rondgereden worden door een gids van Staatsbosbeheer.

Voor gehandicapten zijn er in het Buitencentrum rolstoelen of rollators te leen. Het centrum is geheel rolstoel vriendelijk aangelegd. Er is een speciaal goed begaanbaar rolstoeltraject van 4 km.

In het Almeerderhout zijn ook ondernemers gevestigd, zoals een stoeterij, een notenkwekerij, restaurant Buitengewoon Lekker en je kunt logeren in lodgerie Het Groene Geheim. Reden genoeg om naar Stadslandgoed de Kemphaan te gaan.
Meer informatie over de Beverbus via tel. 036-5384416 of Almeerderhout@staatsbosbeheer.nl.
volgende bericht vorige bericht 6. Uitjes met de Almeerse Senioren Theatergroep


Oudhollands stoofaal diner op zaterdag 13 juli van 17.00-20.00 uur
3-gangen diner inclusief 2 drankjes en kopje koffie of thee bij ons vaste restaurant in Almere-Haven.

Dagtocht op zondag 28 juli van 9.00-18.00 uur
Inclusief koffie/thee met gebak op de Zaanse Schans, koffietafel bij de Zoete inval en een middagje strand in Zandvoort.

Biefstukdiner op dinsdag 27 augustus van 17.00- 19.30 uur
Alles inclusief bij Loetje in Almere-Stad.

Het volledige nieuwe programma voor het seizoen 2019-2020 staat op de website van De Schoor: www.deschoor.nl/senioren/theatergroep. 
Vrijwilligers van De Schoor zijn bij alle activiteiten aanwezig en helpen graag. Je hoeft nergens voor te zorgen, zij regelen alles voor je! 

Wil je graag eens mee, wil je meer informatie, bijvoorbeeld over de eigen bijdrage aan onze activiteiten of wil je het programma ontvangen? Neem dan contact op met het secretariaat van de stichting Almeerse Senioren Theatergroep op tel: 06-44422307 of per email verm6939@planet.nl.
volgende bericht vorige bericht 7. Het Gilde


Het begrip “Gilde” kennen we al uit de middeleeuwen. Een beproefd systeem van “learning on the job”. Twintig jaar geleden werd in Nederland het Gilde opgericht, nu in de vorm van een organisatie voor kleinschalige hulpverlening op vrijwillige basis. In Almere is het Gilde een werkarm van de VMCA, Vrijwilligers en Mantelzorg Centrale Almere. “Maar we zijn wel een zelfstandig orgaan binnen de VMCA”, benadrukt voorzitter René Dekker.

Praat je over Almere, dan praat je over René Dekker. Je zou hem de ‘oer-Almeerder’ kunnen noemen, die hier al woont sinds het ontstaan van de stad en de groei in al zijn hoogte en dieptepunten en architectonische uitspattingen heeft meegemaakt. Hij is dan ook een verwoed stadswandelaar en tevens stadsgids, een van de belangrijkste werkgebieden van het Gilde.

Daarmee raak je de kern van de filosofie rond het Gilde. De vrijwilligers van het Gilde zijn allen experts op een bepaald gebied, die hun ervaring en deskundigheid inzetten voor de hulpverlening aan anderen. Want behalve het organiseren van stadswandelingen, wordt er taalonderwijs gegeven vanuit de werkgroep ‘samenspraak’, krijgen mensen hulp bij administratie, belasting en geldzaken door de afdeling ‘administratieve adviezen’ en kun je je schoolwerk, brieven of scripties laten nakijken vanuit ‘correctiehulp’. Ook biedt het Gilde ‘computerhulp’. Al die werkgroepen voeren zelfstandig overleg om de hulpverlening te organiseren. Vooral vanuit het onderwijs is er veel vraag naar begeleiding.

“Je moet het dan ook zien als een wisselwerking”, zegt René Dekker. Want al lijkt het Gilde een hobby van deskundigen, de hulp is wel degelijk vraaggestuurd. Zo draagt hij met de stadswandelingen en de rondleidingen kennis uit, maar zijn ze tevens het ultieme visitekaartje van de stad.

Het spreekt voor zich dat het Gilde open staat voor nieuwe vrijwilligers. Er is zoveel kennis en ervaring bij Almeerders, bijvoorbeeld bij mensen die met pensioen zijn. Zonde om dat ongebruikt te laten. Aanmelden kan via de website: https://www.vmca.nl/gilde-almere/.
volgende bericht vorige bericht 8. Eilandbaas


In het Weerwater van Almere ligt een prachtig eiland. Dat eiland is deze zomer 25 keer beschikbaar voor events, georganiseerd door iedereen met een goed idee. Alle originele, groene en waanzinnige plannen maken een kans op een dag de baas zijn van dit eiland. Urban Greeners en Groot Wild Theater bieden dit eiland aan en kunnen (tegen betaling) elektriciteit, hapjes en drankjes verzorgen. Het gebruik van het eiland is gratis. Dromen van een buurtbarbecue maar dan uit de buurt, een plantaardige modeshow of een familiediner in een voedselbos kunnen allemaal uitkomen. Er zijn mogelijkheden voor events van 50 tot 500 personen. 
Kijk voor meer informatie op www.eilandbaas.nl of neem contact op via chantal@grootwildtheater.nl of 06-14773882. 
volgende bericht vorige bericht 9. Koffie en Kunst


Almere is een fijne stad, maar het bruist niet echt van kunst en cultuur. Toch zijn er genoeg Almeerders die graag exposities bezoeken, de ontwikkelingen in de wereld van kunst en cultuur nauwgezet volgen en die dat misschien ook wel gezamenlijk willen doen. Maar hoe breng je ze bij elkaar? Die vraag houdt Henk Hermsen (in het dagelijks leven gezins- en relatietherapeut) al een tijdje bezig. Hij weet zeker dat er behoefte is aan onderling contact van kunstliefhebbers, die op gezette tijden bij elkaar komen en ook samen een expositie of een cultureel evenement bezoeken. Hij denkt dan vooral aan de leeftijdsgroep tussen 40 en 80 jaar.

Hermsen woont al geruime tijd in Almere. Hij gaat er niet echt onder gebukt dat er zo’n beperkt cultuuraanbod is in de stad. Amsterdam is tenslotte dichtbij. Maar de verdieping en de inspiratie moet je dan toch maar in je eentje weten te vinden. Daarvoor zouden de regelmatige bijeenkomsten van een groepje geïnteresseerden net dat zetje in de rug kunnen geven. En behalve praten over kunst, bijvoorbeeld naar aanleiding van een expositie, een stroming of een naderend cultureel evenement, ga je daar natuurlijk ook samen naar toe.
“Maar het is nou ook weer niet de bedoeling dat er een soort verenigingsvorm ontstaat, met verplichtingen en een bestuur enzo”, waarschuwt Hermsen. Hij wil het bescheiden en vooral informeel houden. “Een relaxed groepje van 6 tot 12 mensen, die bijvoorbeeld een keer per maand met elkaar koffie drinken en over kunst praten. Niks moet”.

Zelf woont hij in de buurt van De Draaikolk, het buurtcentrum in Waterwijk aan de Lekstraat. “Prima plek”, vindt hij zelf. Ook sociaal beheerder Ria LaMark ziet het initiatief wel zitten. Als het zover komt dan gaat de voorkeur uit naar de maandag- of donderdagochtend. “Je moet natuurlijk wel een soort trekker hebben, die de boel aan de gang houdt”, zegt Hermsen, die dan wel initiatiefnemer is, maar zichzelf niet graag ziet in de rol van organisator. Hij heeft het al druk genoeg. Als hobby organiseert hij rondleidingen in het Rijksmuseum.

Geïnteresseerden kunnen bellen met Henk Hermsen: 06-43897223, of met de sociaal beheerder van De Draaikolk, Ria LaMark: 06-52341627.
vorige bericht 10. Nieuw programma Goede Rede concerten


Het programmaboekje 2019-2020 is uit met een overzicht van het vijfde seizoen van het klassieke concertpodium Goede Rede concerten. Op het programma staan ongeveer 35 klassieke concerten op woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag - zowel ’s avonds als overdag.
Verder zijn er enkele muzikale zaterdagen waaronder een Gitaardag voor amateurs, internationale Piano Day en de tweede editie van Festival Musique! op 9 mei 2020. 

Er zijn concerten met zeer prominente internationale namen: Ton Koopman, Isabelle van Keulen, Gabriel Bianco, Maarten Engeltjes en Anúna. Daarnaast zowel aankomend talent als gevestigde namen, ook van Almeerse bodem. Het aanbod is in elk geval gevarieerd en verrassend!

Klassiek-breed
Het concertprogramma is steeds klassiek-breed: veel traditioneel klassiek maar ook modern klassiek en hedendaags, met lijnen naar andere muziekstijlen of in combinatie met andere kunstvormen.
Nieuw is de serie Muziek+ op woensdagavond met een combinatie van klassieke muziek met verhalen, poëzie, film of een lezing.

Openingsconcert
Het concertjaar 2019-2020 wordt geopend met een theatraal concert ‘Topvrouwen’ op vrijdag 20 september door Aubrey Snell op saxofoon en Beth & Flo op piano. Behalve mooie muziek van o.a.
Poulenc, Françaix en Scott Joplin, is het optreden van deze drie musici ook heerlijk om naar te kijken. Een goede start van het seizoen! 

Vrijwilligers gevraagd
De Goede Rede concerten worden georganiseerd door een team van enthousiaste vrijwilligers. Uitbreiding is noodzakelijk door groei van het aanbod. Daarom is er plaats voor nieuwe vrijwilligers die van muziek houden, gastvrijheid hoog in het vaandel hebben staan, willen aanpakken of expert zijn in facilitair management, communicatie of techniek. Geïnteresseerden worden uitgenodigd om contact op te nemen met Wilma Hartsuiker, telefoon 06-80140467. 

Meer informatie
Het programmaboekje 2019-2020 en de flyer OrgelPLUS zijn verkrijgbaar op zaterdag 7 september tijdens het Havenfestival. Goede Rede Concerten staat dan met een kraam op de Kunstmarkt. De folders liggen ook bij Corrosia, Nieuwe bibliotheek, VVV en Goede Rede zelf. Of digitaal op www.goederedeconcerten.nl. Meer informatie: 06-80140467.