Nieuws van KBO-PCOB | 15 maart 2019

online lezen

 

 

Strijd mee voor een goed pensioen, kom maandag 18 maart naar landelijke actiedag

 

5

In heel Nederland wordt maandag 18 maart actie gevoerd voor een goed pensioen. KBO-PCOB roept senioren in het hele land op ook mee te doen. KBO-PCOB wil een goed pensioen voor iedereen, voor jong en oud. Daarom hebben we ons aangesloten bij de acties van CNV, FNV en VCP. Samen kunnen we zo de druk op het kabinet opvoeren en komen tot een nieuw, duurzaam en solidair pensioenstelsel. Wilt u ook een goed pensioen voor iedere generatie? Kom dan naar Den Haag en doe mee aan de actie!

15

Lees meer over de pensioenactie

22

KBO-PCOB steunt CNV-petitie 'Een goed pensioen voor iedereen'

 

1

Een goed pensioen voor iedereen: op tijd kunnen stoppen met werken en dan kunnen rekenen op een fatsoenlijk inkomen. Dat wil vakbond CNV. De vakbond startte een petitie in aanloop naar de landelijke actiedag op 18 maart. KBO-PCOB ondersteunt de petitie. U ook?

14

Teken de petitie

21

KBO-PCOB is blij met verlenging van vervoerskostenregeling

 

8

Zilveren Kruis maakte vrijdag 15 maart bekend dat de speciale vervoerskostenregeling ten gevolge van het faillissement van de IJsselmeerziekenhuizen wordt verlengd tot 1 juli 2019. KBO-PCOB is blij met dit besluit.
Zilveren Kruis compenseert al vanaf medio december 2018 vervoerskosten die patiënten en hun bezoekers moeten maken ten gevolge van het faillissement. Deze compensatieregeling – en nu dus ook de verlenging hiervan – is tot stand gekomen op uitdrukkelijk verzoek van KBO-PCOB.

13

Lees meer

20

Blijvende zorgen over stijging energielasten

 

4

De stijgende energielasten voor ouderen kregen donderdag 14 maart veel media-aandacht. We spraken onze zorgen uit bij NPO Radio 1 en in het NOS Journaal. En zorgen zijn er zeker, blijkt uit de vele meldingen van senioren bij ons Meldpunt Energielasten. Een energierekening die tientjes per maand hoger kan uitvallen. Dat moet echt anders, vindt KBO-PCOB. Blijf dus vooral uw signaal aan ons doorgeven!

12

Naar het Meldpunt

19

Staatssecretaris Knops bezoekt iPad-cursus in Zeist

 

7

Staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken bezocht woensdag 13 maart een iPad-cursus voor senioren in Zeist. Deze cursussen worden door de lokale ouderenorganisaties georganiseerd om senioren digitale vaardigheden te leren, zodat zij aangesloten blijven op de steeds digitaler wordende samenleving. "Het is voor ons ontzettend belangrijk dat er vanuit de samenleving zelf initiatieven zijn waar gebruik van gemaakt kan worden.”

11

Lees meer over het bezoek

18

Sociale contacten helpen tegen woninginbraak

 

2

Het aantal inbraken is gedaald. Dat blijkt uit het CBS-rapport ‘De woning en buurt van inbraakslachtoffers’, dat op 14 maart verscheen. Preventie en sociale samenhang zijn belangrijk, vindt KBO-PCOB, en senioren hebben daarin een belangrijke rol. Hoe sterker de banden onderling tussen buren en hoe meer sociale controle, hoe kleiner de kans op woninginbraak. "Senioren zijn de ogen en oren van de buurt."

10

Lees hier meer over

17

Actie '40 dagen geen druppel' van start

 

6

Op Aswoensdag is de actie ’40 dagen geen druppel’ gestart. Die dag ontving wethouder Sociaal Domein van gemeente Driebergen Hans Waaldijk het officiële actiespeldje uit handen van directeur KBO-PCOB Manon Vanderkaa. Meer dan 14.000 deelnemers in heel Nederland gaan de uitdaging aan om 40 dagen lang geen druppel alcohol te drinken. Bewustwording rond alcoholgebruik is de onderliggende reden voor de actie.

9

Lees meer over deze actie

16

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u heeft aangegeven nieuws van KBO‑PCOB te willen ontvangen. KBO-PCOB.nu is de digitale nieuwsbrief waarmee u op de hoogte blijft van de belangenbehartiging voor senioren. KBO‑PCOB.nu verschijnt in de regel tweewekelijks.

Goed om te weten, speciaal voor lokale afdelingen van KBO of PCOB: niet alle leden ontvangen deze nieuwsbrief. U kunt uw lokale leden ook vragen zich aan te melden voor KBO‑PCOB.nu via
www.kbo-pcob.nl/nieuwsbrieven

Volg ons

Facebook

 

Twitter

 

Links naar
onze websites:

KBO-PCOB.nl
UnieKBO.nl
PCOB.nl

 

Seniorenorganisatie
KBO-PCOB

Europalaan 40
3526 KS Utrecht
Telefoon: 030 – 3 400 600
E-mail: info@kbo-pcob.nl

Aanmelden  |  Reageren   |  Gegevens wijzigen  |  Afmelden

 
  

Nieuws van KBO-PCOB | 1 maart 2019

online lezen

 

 

40 dagen geen druppel! Doet u ook mee?

3

 


Duizenden mensen doen vanaf 6 maart mee aan de actie Ik pas, 40 dagen geen druppel. In deze 'vastenperiode' laten zij alcohol staan.

Ga ook de uitdaging aan en ervaar de voordelen. Doet u mee?

15

Schrijf u nu in

22

 

Pact Waardig Ouder Worden na twee jaar officieel kabinetsbeleid

 

6

Samen met ChristenUnie en Omroep MAX heeft KBO-PCOB een mooie mijlpaal te vieren: het pact Waardig Ouder Worden wordt na twee jaar officieel kabinetsbeleid.
Twee jaar geleden riepen de drie organisaties in een manifest op tot herwaardering van ouderen. Dat resulteerde al in een bedrag van €180 miljoen om ouderen uit hun maatschappelijk isolement te halen. En nu wordt het pact ook officieel kabinetsbeleid. Een mijlpaal om trots op te zijn.

14

Lees een interview over het pact

21

KBO-PCOB opent Meldpunt Energielasten Senioren

 

4

De energierekening stijgt hard. Veel harder dan eerder voorspeld door het kabinet. Wie ouder wordt, geeft vaak meer uit aan stookkosten. Een stijging van de energielasten hakt er bij senioren dus harder in. Wat betekenen die oplopende kosten voor hen? En hoe kijken zij aan tegen de maatregelen voor duurzame energie? KBO-PCOB opende het Meldpunt Energielasten Senioren en roept ouderen op om hun ervaringen te delen.

13

Meld uw ervaring

20

Administratieve chaos rond verlenging rijbewijs, gedupeerde senioren delen hun verhaal

 

1

In de Tweede Kamer vond 21 februari een rondetafelgesprek plaats over het functioneren van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). KBO-PCOB leverde Kamerleden hiervoor verontrustende input aan: een top vijf van lange wachttijden en het bijbehorende verhaal van gedupeerde senioren. Een van onze adviezen: laat senioren gebruikmaken van externe hulp, bijvoorbeeld van ouderenadviseurs en tabletcoaches, bij de digitale aanvraag.

12

Lees de verhalen van senioren

19

Senioren testen nieuwe technologie

 

 

Een app die voedingsadviezen geeft of eentje die 50-plussers ondersteunt om beter hun werk te kunnen blijven doen. Technologie kan een handig hulpmiddel zijn om de gezondheid van senioren te bevorderen. Daarom neemt KBO-PCOB al meer dan tien jaar deel aan internationale projecten op dit gebied. Senioren zelf testen de nieuwe technologie, zoals Lifana, een app over voedingsadviezen en boodschappen, of active@home, een beweegprogramma. ‘Wij hebben heel veel informatie over wat senioren willen en aankunnen’, zegt projectleider Nora Ramadani.

11

Lees meer

18

Waar kan ik naar de wc? Meer openbare toiletten nodig

 

5

Er zijn te weinig openbare toiletten! Daarom is KBO-PCOB met tal van andere organisaties al een tijdje actief om dit toiletprobleem onder de aandacht te brengen. Dit doen wij samen vanuit de Toiletalliantie. Onze missie is om voor 2023 voldoende openbare toiletten in Nederland te hebben. Waar mogen er wat u betreft nog meer toiletten komen? Laat het ons weten op onze Facebook-pagina.

10

Reageer ook

17

Nog steeds veel onveilige sleutelkluisjes

 

7

In de afgelopen maanden werd op verschillende plekken in Limburg ingebroken via sleutelkastjes. Bij een aantal inbraken raakte de bewoner gewond. KBO-PCOB hamert er bij zorgaanbieders, gemeenten en woningbouwcorporaties op veilige, gecertificeerde oplossingen te bieden. Die zijn in ieders belang. Zorgorganisaties, woningbouwverenigingen, gemeenten en burgers moeten samen hun verantwoordelijkheid nemen. 

9

Lees hier meer over

16

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u heeft aangegeven nieuws van KBO‑PCOB te willen ontvangen. KBO-PCOB.nu is de digitale nieuwsbrief waarmee u op de hoogte blijft van de belangenbehartiging voor senioren. KBO‑PCOB.nu verschijnt in de regel tweewekelijks.

Goed om te weten, speciaal voor lokale afdelingen van KBO of PCOB: niet alle leden ontvangen deze nieuwsbrief. U kunt uw lokale leden ook vragen zich aan te melden voor KBO‑PCOB.nu via
www.kbo-pcob.nl/nieuwsbrieven

Volg ons

Facebook

 

Twitter

 

Links naar
onze websites:

KBO-PCOB.nl
UnieKBO.nl
PCOB.nl

 

Seniorenorganisatie
KBO-PCOB

Europalaan 40
3526 KS Utrecht
Telefoon: 030 – 3 400 600
E-mail: info@kbo-pcob.nl

Aanmelden  |  Reageren   |  Gegevens wijzigen  |  Afmelden

23

 
 
      

Nieuwsbrief KBO-PCOB | 14 februari 2019

online lezen

7

 >

6

 

 

Directeur Manon Vanderkaa in Nederlands Dagblad: 'Dementie vraagt ook om aandacht voor zingeving'

 

3

"Tijdens de week van euthanasie (9 tot 16 februari) staat dit jaar het onderwerp dementie en euthanasie centraal. De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) zet in op goede informatievoorziening en discussie rond de keuze die mensen willen maken rond hun levenseinde. Het praten en nadenken over het levenseinde steunt KBO-PCOB van harte. Alleen zo kan duidelijk worden wat iemands wensen zijn. Maar een compleet beeld hebben van dementie in al haar verschijningsvormen is dan eveneens van groot belang."

12

Lees het hele opinieartikel

17

Senioren willen wonen met zorg, blijkt uit Woononderzoek van KBO-PCOB

 

4

De meeste senioren wonen nog steeds niet in een woning die geschikt is voor hun oude dag. Slechts vier van de tien woningen van senioren zijn aangepast voor zorg. De meeste aanpassingen zijn gedaan in de badkamer, zoals beugels en een lage instap voor bad of douche, en in het toilet. Zes van de tien woningen van senioren zijn dus nog niet aangepast voor bewoning voor de oude dag. Dit blijkt uit onderzoek van KBO-PCOB naar de woonsituatie en woonwensen van senioren.

11

Lees meer over de uitkomsten

16

Onenigheid over pensioenen duurt voort, minister ziet nog onderhandelingsruimte

 

2

In een stevig debat sprak de Tweede Kamer woensdag 6 februari opnieuw over de pensioenen. Hoewel de agenda van het overleg veel uitgebreider was, ging het debat vooral over de weinig positief ontvangen brief die minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken op 1 februari naar de Kamer stuurde. KBO-PCOB volgde ook dit pensioendebat op de voet en vindt het de hoogste tijd voor actie.

10

Lees meer over het debat

15

Vijf redenen waarom senioren niet internetten

 

1

Onze maatschappij gaat er steeds vaker van uit dat iedereen internet heeft. Het klopt dat senioren bezig zijn met een grote inhaalslag, maar ruim een derde (35%) van de 75-plussers gebruikt geen internet en dreigt daardoor buiten de boot te vallen. KBO-PCOB besloot deze groep – via een papieren enquête – te vragen waarom zij niet internetten en werd overstelpt met reacties.

9

Lees meer over het onderzoek

14

Compensatieregeling vervoerskosten zeer gewild

 

5

Van de compensatieregeling voor vervoerskosten die patiënten en hun bezoekers maken ten gevolge van het faillissement van de IJsselmeerziekenhuizen, wordt gretig gebruik gemaakt. Deze compensatieregeling van Zilveren Kruis is tot stand gekomen op uitdrukkelijk verzoek van KBO-PCOB. De regeling blijft nog bestaan tot 1 april 2019.

8

Lees meer

13

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u heeft aangegeven nieuws van KBO‑PCOB te willen ontvangen. KBO-PCOB.nu is de digitale nieuwsbrief waarmee u op de hoogte blijft van de belangenbehartiging voor senioren. KBO‑PCOB.nu verschijnt in de regel tweewekelijks.

Goed om te weten, speciaal voor lokale afdelingen van KBO of PCOB: niet alle leden ontvangen deze nieuwsbrief. U kunt uw lokale leden ook vragen zich aan te melden voor KBO‑PCOB.nu via
www.kbo-pcob.nl/nieuwsbrieven

Volg ons

Facebook

 

Twitter

 

Links naar
onze websites:

KBO-PCOB.nl
UnieKBO.nl
PCOB.nl

 

Seniorenorganisatie
KBO-PCOB

Europalaan 40
3526 KS Utrecht
Telefoon: 030 – 3 400 600
E-mail: info@kbo-pcob.nl

Aanmelden  |  Reageren   |  Gegevens wijzigen  |  Afmelden

    x; padding-left:5px; } .mpFormField select, .mpFormField option { font-family:Arial, Helvetica, "Helvetica Neue", sans-serif; color:#434343; font-size:12px; } .mpFormTable td, .mpFormTable th, .mpErrorSummary { font-family:Arial, Helvetica, "Helvetica Neue", sans-serif; color:#434343; font-size:12px; }  /* New classes */ .nb_kop { font-family:Verdana, Arial, sans-serif; font-size:18px; font-weight:bold; font-style:italic; } .nb_kop a, .nb_kop a:hover { color:#434343; text-decoration:none} .nb_title{ font-family:Verdana, Arial, sans-serif; font-size:20px; color:#259ad3; font-weight:bold; font-style:italic; } .nb_title a, .nb_title a:hover { color:#259ad3; text-decoration:none; } .nb_leesmeer{ font-size:13px; color:#fffffe; font-weight:bold;} .nb_leesmeer a, .nb_leesmeer a:hover { color:#fffffe; text-decoration:none; } .wit_kop { font-family:Verdana, Arial, sans-serif; font-size:35px; color:#fffffe; font-weight:bold; font-style:italic;} .wit_kop a, .wit_kop a:hover { color:#fffffe; text-decoration:none; } .wit_kop1 { font-family:Verdana, Arial, sans-serif; font-size:35px; color:#fffffe; font-style:italic;} .wit_kop1 a, .wit_kop1 a:hover { color:#fffffe; text-decoration:none; } .wit_tekst{ font-family:Verdana, Arial, sans-serif; font-size:18px; color:#fffffe; font-style:italic; } .wit_tekst a, .wit_tekst a:hover { color:#fffffe; text-decoration:none; } .nb_sub_kop{ font-family:Verdana, Arial, sans-serif; font-size:31px; color:#fffffe; font-style:italic; } .nb_sub_kop a, .nb_sub_kop a:hover { color:#fffffe; text-decoration:none; } .nb_btm_kop{ font-family:Arial, sans-serif; font-size:14px; color:#fffffe; font-weight:bold;} .nb_btm_kop a, .nb_btm_kop a:hover { color:#fffffe; text-decoration:none; } .nb_btm_tekst{ color:#fffffe; } .nb_btm_tekst a, .nb_btm_tekst a:hover { color:#fffffe; text-decoration:none; }  /* Formfeedback CSS (Email- and webtemplate) */ .mpForm { margin:0; padding:0} .mpFormField { vertical-align:top; width:60%} .mpFormResult { padding-top:10px !important;} .formResultLabel { padding-right:5px; } .formResultValue { padding-left:5px; } .mpFormResultLabel { padding-right:5px; } .mpFormResultValue { padding-left:5px; }  /* Smartphones (portrait and landscape) ----------- */ @media only screen and (max-width:600px) { object, embed, iframe { width:100% !important; height:auto !important;} a[x-apple-data-detectors] { color:inherit !important; text-decoration:none !important; font-size:inherit !important; font-family:inherit !important; font-weight:inherit !important; line-height:inherit !important;} .mHide, #mHide {display:none !important;} .mWidth100 {width:100% !important; max-width:100% !important;} .mPaddingbottom {padding-bottom:12px !important;}  .mImage600 img {-ms-interpolation-mode:bicubic !important; width:100% !important; max-width:600px !important; height:auto !important;} .mImage562 img {-ms-interpolation-mode:bicubic !important; width:100% !important; max-width:562px !important; height:auto !important;}  .mCenter { width:320px !important;} .mFlexPadding { padding-left:19px !important; padding-right:19px !important;} .mFlexPadding1 { padding:0px 19px 30px !important; } .mFlexPadding2 { height:140px !important; padding:0px 19px !important; } .mFlexPadding3 { height:auto !important; padding:27px 19px 30px !important; } .mPaddingbottom26 {padding-bottom:26px !important;} .mPaddingbottom30 {padding-bottom:30px !important;} .mHeight30 { height:30px !important;} .nb_leesmeer {padding:0px !important; border-top-left-radius:15px !important; border-bottom-left-radius:15px !important; border-bottom-right-radius:15px !important;} .nb_leesmeer a { display:block !important; padding:7px 59px !important;} #AMPfacebook img, #AMPtwitter img, #AMPlinkedin img, #AMPgoogleplus img {padding-top:13px !important;} .mBg {background-size:cover !important; height:auto !important; }  .wit_kop, .wit_kop1 {font-size:21px !important; line-height:26px !important; } .mPadding0 {padding-bottom:0px !important;}  #mDrop a { display:block !important; line-height:30px !important; text-align:center !important; } #mDrop, #mDrop a { font-size:14px !important; line-height:30px !important;} .nb_btm_kop, .nb_btm_tekst { text-align:center !important;} .mFtrPadding {padding:15px 19px !important;} .nb_btm_tekst, .nb_btm_tekst a { font-size:15px !important; line-height:23px !important;} .mWcenter {margin:0 auto !important;} .mWidth50, .mWidth50 img { width:50px !important; height:auto !important;} .mWidth12 { width:12px !important; } .mPaddingbottom24 {padding-bottom:24px !important;}  /* Formfeedback CSS (Email- and webtemplate) */ .mpFormResultLabel, .mpFormResultValue, .formResultLabel, .formResultValue { width:100% !important; float:left !important;}   }       
Nieuws van KBO-PCOB | 2 november 2018 online lezen
3
 
 
1
Vrijwilliger worstelt met grenzen, ook die van hemzelf
  9
Wat gebeurt er wanneer vrijwilligers een steeds prominentere rol krijgen in de sociale sector? Daar deed de Universiteit voor Humanistiek samen met vrijwilligesplatform NOV onderzoek naar. KBO-PCOB - met tienduizenden vrijwilligers in de gelederen - verleende medewerking. Belangrijkste conclusie: vrijwilligers overschrijden in stilte vaak grenzen, ook grenzen van henzelf, om mensen hulp te bieden.
16 Lees meer 23
Vaccinatiegraad tegen griep moet omhoog
  2
Staatssecretaris Paul Blokhuis en KBO-PCOB-directeur Manon Vanderkaa lieten zich op 1 november samen vaccineren tegen de griep. Huisarts en griepexpert Ted van Essen nam hen onder handen. Door zich te laten vaccineren, laten zij zien dat grieppreventie draait om acties, niet om louter woorden. Het tweetal hoopt dat velen hun voorbeeld volgen.
15 Lees meer 22
'Grenzeloos leven', een dag van oprechte verbinding
  5
Het leven en het levenseinde roepen niet alleen medische of juridische vragen op, maar ook  levensvragen. Onder de titel ‘Grenzeloos leven’ organiseerde KBO-PCOB op 1 november een dag die inspireerde, ruimte bood om het gesprek aan te gaan, te horen en gehoord te worden. Meer dan 250 senioren kwamen samen in het Dominicanenklooster in Huissen. Het was een uiterst geslaagde dag van oprechte verbinding.
14 Lees meer 21
Gemeenten moeten afspraken over huishoudelijke hulp verbeteren
  4
Een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep deze maand krijgt waarschijnlijk verstrekkende gevolgen voor gemeenten die ‘resultaatgericht’ huishoudelijke hulp toekennen. Burgers die recht hebben op huishoudelijke ondersteuning moeten beter weten waar zij aan toe zijn, is de strekking van de uitspraak. KBO-PCOB vindt dit fantastisch nieuws voor veel thuiszorgcliënten. Eindelijk helderheid en een einde aan de onzekerheid.
13 Lees meer 20
Zorgen over koopkracht middeninkomens
  6
Op de dag dat minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken (BiZa) eindelijk de huurverhogingen wil aanpakken én bekend werd dat boodschappen mogelijk duurder worden, publiceerde het Nibud een rapport over koopkracht van gepensioneerden. Hieronder onze reactie op dit rapport, dat in opdracht van 50PLUS werd uitgevoerd. “Middeninkomens vangen klappen”, zegt directeur Manon Vanderkaa van KBO-PCOB. We bieden oplossingen aan.
12 Lees meer 19
Rapportage belangenbehartiging september 2018
  8
Er staat weer een nieuwe rapportage belangenbehartiging voor u online. In deze rapportage leest u wat we in september 2018 voor senioren in Nederland deden en bereikten.

Via onderstaande knop komt u bij het overzicht met de maandelijkse rapportages.
11 Lees de rapportages 18
Discussie over het pensioenstelsel
  7
De pensioenen en dan met name een nieuw pensioenstelsel zijn de laatste weken volop in het nieuws. Wat is er precies gaande? En wat vindt KBO-PCOB daarvan?

We hebben voor u de recente ontwikkelingen op een rij gezet. En geven u ook onze visie.
10 Lees meer 17

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u heeft aangegeven nieuws van KBO‑PCOB te willen ontvangen. KBO-PCOB.nu is de digitale nieuwsbrief waarmee u op de hoogte blijft van de belangenbehartiging voor senioren. KBO‑PCOB.nu verschijnt in de regel tweewekelijks.

Goed om te weten, speciaal voor lokale afdelingen van KBO of PCOB: niet alle leden ontvangen deze nieuwsbrief. U kunt uw lokale leden ook vragen zich aan te melden voor KBO‑PCOB.nu via
www.kbo-pcob.nl/nieuwsbrieven

Volg ons
Facebook   Twitter
 
Links naar
onze websites:
KBO-PCOB.nl
UnieKBO.nl
PCOB.nl
 
Seniorenorganisatie
KBO-PCOB
Europalaan 40
3526 KS Utrecht
Telefoon: 030 – 3 400 600
E-mail: info@kbo-pcob.nl
Aanmelden  |  Reageren   |  Gegevens wijzigen  |  Afmelden
24
     

Ledenraadsvergadering KBO-PCOB 17 oktober 2018

online lezen

1

 

Betreft: Ledenraad KBO-PCOB 17 oktober 2018


In de ledenraad KBO-PCOB van 17 oktober stonden drie onderwerpen op de agenda: het vervolg van het traject KBO-PCOB vernieuwt, de verenigingskaternen in het Magazine van KBO-PCOB en de contributieafdracht aan het verenigingsbureau in 2019.

KBO-PCOB vernieuwt

Medio vorig jaar vroeg de ledenraad aan het bestuur om de volgende fase in het samenwerkingsproces van KBO en PCOB voor te bereiden. Overal in het land is enthousiaste samenwerking tussen KBO- en PCOB-afdelingen in ontwikkeling. De ledenraad wilde dat graag verder versterken, met ruimte voor afdelingen die dat niet willen.
Het bestuur stelde daarop voor om eerst na te gaan denken over de inhoudelijke strategie. Wat is een seniorenorganisatie in de toekomst? Hoe kunnen wij van betekenis zijn voor jongere senioren? Met instemming van de ledenraad is daarover eind vorig jaar een brede consultatie georganiseerd onder het motto ‘KBO-PCOB vernieuwt’. Overal in het land waren dialoogbijeenkomsten met leden en niet-leden. Ook via andere kanalen droegen mensen bij met ideeën en wensen.

Open beweging van actieve senioren

Een stuurgroep verzamelde de oogst van deze brede consultatie en stelde een advies op. KBO-PCOB gaat zich volgens het advies ontwikkelen richting een open beweging van actieve senioren die zich inzetten voor elkaar en voor de samenleving. Op die manier willen we bijdragen aan een samenleving waarin senioren volwaardig kunnen meedoen en mensen omzien naar elkaar.
De ledenraad aanvaardde in maart jl. het advies van de stuurgroep KBO-PCOB vernieuwt als een groeidocument. Daarbij vroeg de ledenraad aan de stuurgroep onder meer om het advies verder uit te werken op het punt van de organisatievorm en financiering. In een vervolgadvies stelt de stuurgroep voor om op provinciaal/regionaal niveau ‘ondersteuningsnetwerken’ in te richten. Zij vormen de schakel tussen het lokale en landelijke niveau. Belangrijk zijn korte communicatielijnen en ruimte voor maatwerk.

Vervolgadvies

Het hierboven kort beschreven vervolgadvies van de stuurgroep stond in juni jl. op de agenda van de ledenraad. Het bestuur stelde toen voor om dat advies in september met afdelingsbesturen van KBO en PCOB en andere belangstellenden te bespreken. Op basis van de uitkomsten van die consultatieronde zou de ledenraad tot besluitvorming kunnen komen.
Bij een deel van de ledenraad bleek toen echter onvoldoende draagvlak te zijn voor dat procesvoorstel. Het bestuur besloot daarop zich nader te beraden over wat een goede vervolgstap kon zijn om te komen tot een toekomstbestendige vereniging.

Vernieuwing

Het bestuur heeft geconstateerd dat de noodzaak tot vernieuwing breed in de vereniging wordt onderschreven. Er is wel een zorgvuldig proces nodig om tot die vernieuwing te komen. Met name enkele provinciale KBO-bonden hebben zich tot nu toe onvoldoende gehoord gevoeld.
Het bestuur heeft daarom nu aan de ledenraad voorgesteld om eerst met de ledenraad zelf in gesprek te gaan over de toekomstige vereniging. In een werkconferentie zullen de ledenraadsleden met elkaar nadenken over verschillende vragen. Bijvoorbeeld: op welke punten bundelen we de krachten voor een sterk gemeenschappelijk beleid? Wat bieden we gemeenschappelijk aan bij wijze van dienstverlening? Wat is ‘vrije’ ruimte op provinciaal en/of lokaal niveau?
De ledenraad ging akkoord met dit voorstel. De werkconferentie vindt plaats onder leiding van de heer Theo Camps. De heer Camps begeleidde begin 2016 enkele bijeenkomsten van het bestuur ‘KBO-PCOB in oprichting’. Bovendien is hij bekend met vernieuwingsprocessen in verenigingen, onder meer vanwege zijn nauwe betrokkenheid bij het samenwerkings­proces van KRO en NCRV.
Het bestuur heeft voorgesteld om de werkconferentie begin november te houden. Te veel leden van de ledenraad bleken dan echter afwezig te zijn. Er wordt nu naar een andere datum vóór het einde van het jaar gezocht.

Verenigingskaternen magazine

Begin 2017 besloot de ledenraad dat de magazines van KBO en PCOB – Nestor en Perspectief – zouden opgaan in één gezamenlijk nieuw magazine. Daarbij is afgesproken dat in het hart van het magazine voor KBO- en PCOB-leden een eigen verenigingskatern zou komen, met het oog op de herkenbaarheid van de beide verenigingen.
Sinds het Magazine van KBO-PCOB er is, wordt veel waardering uitgesproken voor het nieuwe blad. In de ledenraad is echter ook steeds gevraagd of het geen tijd is om te stoppen met de aparte verenigings­katernen. Veel leden geven aan dat zij niet begrijpen waarom er aparte katernen zijn nu de samenwerking in KBO-PCOB zo sterk gestalte krijgt. Daarnaast willen veel KBO- en PCOB-afdelingen de bezorging gezamenlijk organiseren, en dat is lastig zolang er aparte katernen zijn.
De ledenraad heeft nu besloten met ingang van 2019 te stoppen met de aparte verenigingskaternen. In het magazine zal er ruimte zijn om aandacht te besteden aan initiatieven in KBO- en PCOB-verband. Die zijn ook interessant voor leden van de andere vereniging. Het Magazine van KBO-PCOB verzorgt daarmee de communicatie vanuit het geheel van de vereniging KBO-PCOB.
Onze vereniging kent daarnaast autonome verbanden, zoals plaatselijke afdelingen en provinciale KBO-bonden. Zij zijn zelf verantwoordelijk voor de communicatie met hun achterban en organiseren die via eigen kanalen. Veel afdelingen maken bijvoorbeeld een eigen nieuwsbrief en verspreiden die tegelijkertijd met het magazine. Daar verandert niets aan.

Contributieafdracht

De contributieafdracht naar het verenigingsbureau KBO-PCOB van de KBO en de PCOB ligt op een verschillend niveau. KBO-leden dragen minder af aan het landelijke niveau dan PCOB-leden. Daarbij moet wel worden aangetekend dat KBO-leden ook afdragen aan hun provinciale KBO-bond, maar dan nog is er een verschil. En nu de samenwerking tussen KBO en PCOB op plaatselijk niveau steeds hechter wordt, begint dat verschil te wringen.
Omdat we nog niet weten hoe de vereniging er in de toekomst uitziet (omdat het proces KBO-PCOB vernieuwt nog niet is afgerond), is 2019 een overgangsjaar. Op voorstel van het bestuur besloot de ledenraad de contributieafdracht van de Unie KBO en de PCOB in 2019 naar elkaar toe te laten bewegen.
Concreet wordt de contributieafdracht aan KBO-PCOB voor PCOB-leden €2,50 lager (naar €21,50 per lid en €38,50 voor een leefverband). De contributieafdracht vanuit de Unie KBO aan KBO-PCOB wordt €1,25 per lid hoger.
De ledenraad van de Unie KBO besloot aansluitend dat deze €1,25 in 2019 niet volledig wordt doorberekend aan de provinciale bonden. De contributieafdracht wordt – op basis van de prijsindexatie – verhoogd naar €8,99 per lid. Dat is een verhoging met €0,18 ten opzichte van de contributieafdracht in 2018. Het verschil per lid (€1,07) komt ten laste van de reserves van de Unie KBO.
De ledenraad stelt de contributieafdracht vast. KBO- en PCOB-afdelingen stellen zelf de hoogte van de contributie voor hun eigen leden vast.

NB.: U ontvangt dit bericht omdat u bij ons bekend bent als lid van KBO of PCOB. Als deze informatie onjuist blijkt te zijn, wilt u dat dan aan ons laten weten via een reactie op dit bericht? Alvast hartelijk dank voor uw medewerking.

Volg ons

Facebook

 

Twitter

 

Links naar
onze websites:

KBO-PCOB.nl
UnieKBO.nl
PCOB.nl

 

Seniorenorganisatie
KBO-PCOB

Europalaan 40
3526 KS Utrecht
Telefoon: 030 – 3 400 600
E-mail: info@kbo-pcob.nl

Reageren    |   Gegevens wijzigen   |   Afmelden